sanience-d3 sanience-d3

Efectul pozitiv, cuantificabil, al Sanience D3 sub forma de spray sublingual asupra nivelurilor de vitamina D3 din sange si a markerilor inflamatori (CRO, fibrinogen, feritina, IL-6) la pacientii cu COVID-19

Scopul studiului

Efectul pozitiv, cuantificabil, al spray-ului Sanience D3 sub forma de spray sublingual asupra nivelurilor de vitamina D3 din sange si a markerilor inflamatori (CRO, fibrinogen, feritina, IL-6) la pacientii cu COVID-19

Materiale si metode

Numărul protocolului de studiu: 2021 sunD3 SARS-CoV-2

Inceputul studiilor: 1 februarie 2021

Sfarsitul studiului: 13 iunie 2021

Locatia studiului: Spitalul Universitar Clinic Pauls Stradiņš, Riga, Letonia

Cercetator sef: Prof. Valdis Pīrāgs

Criterii de includere: pacienti internati cu varsta ≥ 18 ani cu test SARS – CoV – 2 RNS pozitiv, niveluri sanguine de vitamina D < 30 ng/ml, consimtamantul voluntar al subiectului pentru a participa la studiu

Subiectii au fost impartiti in 2 grupe:

• Grupa de tratament: pacienti cu COVID-19 al caror nivel de vitamina D a fost < 30 ng/ml si care au luat sublingual sublingual sublingual 4.000UI/3x/zi sub forma de pulverizare de vitamina D dupa masa, dimineata, pranzul si seara, agitand bine produsul inainte de utilizare.
• Grupul de control: pacienti cu COVID-19 al caror nivel de vitamina D a fost < 30 ng/ml si care au luat un placebo sublingual de 3x/zi dupa masa dimineata, pranzul si seara, agitand bine produsul inainte de utilizare.

Rezultate

In general, studiul a analizat 300 de pacienti spitalizati cu COVID-19 care au fost internati cu o boala usoara pana la severa. Pe baza criteriilor de excludere, 100 de pacienti s-au calificat pentru studiu. Toti pacientii au fost impartiti aleatoriu in doua grupuri. Primului grup (grupul de tratament) i s-a administrat vitamina D3 (colecalciferol) sub forma de spray, in timp ce celuilalt (grupul de control) a primit un spray placebo. Primul grup a fost format din 48 de pacienti, grupul de control a fost format din 52 de pacienti.

sanience-d3

Imaginea 1. Modificari ale proteinei C-reactive (CRP) ale pacientilor in functie de tratament

Concluzii generale

• Vitamina D sub forma de spray este un preparat optional pentru eliminarea rapida a deficientei de vitamina D la pacientii internati cu pneumonie COVID-19 si alte boli inflamatorii acute.

• Vitamina D sub forma de spray reduce in mod eficient nivelul markerului inflamator CRP la pacientii cu pneumonie COVID-19, in special atunci cand este combinata cu dexametazona (vezi Imaginea 1).

Studii privind: